Lidt om banklån

Et banklån er et monetær lån modtaget fra en kommerciel långiver (bank). Lånet kan have et bestemt formål, såsom en bil lån eller et boliglån. Det vil have en forudbestemt varighed, og lånet vil have en rente, som enten er fast eller variabel.

Udlån og renterne på disse lån er selve indtjeningsgrundlaget for en moderne bank. Banker låner endda penge til hinanden lejlighedsvis gennem en interbankrente fastsat af Nationalbanken.

Formålet ​​et prioritetslån er at give bankkunder med de nødvendige midler til at udføre formålet med lånet, og at give banken renteindtægter. De fleste banklån er lavet på sikkerhed i en eller anden måde, og derfor beskytter banken mod tab.

Det første skridt i at få et banklån er at udfylde en låneansøgning. Ansøgningen skal indeholde personlige oplysninger, økonomiske oplysninger og spørgsmål om formålet med lånet. Når den er indsendt, vil ansøgningen vil banken vurdere hvorvidt de udlåne pengene og til hvilken rente. Banken vil undersøge kundens kreditværdighed. Hvis den er acceptabelt, vil banken udstede lånet med en rente svarende til kundens kreditscore. Jo højere en kundes kreditscore, jo lavere rente.

Nogle lån har en variabel rente – bl.a prioritetslån. Disse lån begynder normalt med en lav, fast rente i en forudbestemt periode.  Satsen for at  lånet justeres op eller ned på forudbestemte intervaller for livet af lånet, baserer på lånets underliggende indeks.

Rentetilpasningslån indeholder næsten altid et maksimalt renteloft. Når dette loft er nået, kan renten ikke ryge højere
Der er mange typer af banklån til rådighed. De mest almindelige typer er billån (både nye og brugte), boliglån (både fast og variabelt forrentede), kreditkort, studielån, forretningslån i flere forskellige former, og personlige lån.

Lån om sikkerhedsstillelse – som f.eks billån og hjem realkreditlån – har en sikkerhed i tilknytning til lånet. For eksempel, hvis en kunde stopper med at betale af på sit billån vil banken tage bilen for at beskytte deres interesser. Bilen sælges derefter at inddrive den udestående saldo på lånet. Det samme sker, når et hjem går på tvangsauktion.
Usikrede lån har ingen sikkerhed, og derfor er banken mindre beskyttet. Usikrede lån omfatter kreditkort, underskrift lån og studielån. I tilfælde af misligholdelse af en usikret gæld, kan banken sagsøge kunden at inddrive midlerne. Men i virkeligheden er den eneste retsmidler banken virkelig har til at skade den misligholdende kundens kreditværdighed.

For en ny virksomhed, opnåede enhver virksomhed lån vil sandsynligvis kræve en personlig garanti, kendt som en PG. Selvom lånet i navnet og skattemæssige CVR-nummeret på virksomheden, skal virksomhedsejeren eller virksomhed officerer personligt garantere tilbagebetalingen af ​​lånet. Med andre ord, hvis virksomheden misligholder lånet virksomhedsejerens eller officerer bliver personligt ansvarlige for tilbagebetalingen af ​​lånet

Comments are closed.